Vin din aronia

Vin din aronia

Vin din aronia – beneficii:

  • stimulează imunitatea;
  • curăță organismul de toxine;
  • ajută la reumatism, boli de radiații, boli de stomac, oncologie;
  • stabilizează tensiunea arterială și activitatea sistemului cardiovascular;
  • are un efect benefic asupra sistemului nervos;
  • îmbunătățește metabolismul și arderea grăsimilor, de aceea, servește ca un instrument bun pentru cei care doresc să slăbească;

Vin din aronia si alte tipuri de vin:

Ce Este Aronia?

Cunoscuta si sub numele de aronic, este un arbust intrat de curand in cultura noastra, fiind cunoscut pentru proprietatile sale vindecatoare.

Acesta este inrudit cu marul, fiind o parte a familiei Rosaceea (din care fac parte ciresele, capsunile, marul si trandafirul), avand fructe care pot fi rosii sau negre.

Arbustul poate creste pana la o altitudine de 1200 de metri, nefiind pretentios la temperatura, acesta rezistand chiar si la – 30 de grade Celsius, avand nevoie de un sol umed.

Atunci cand este intretinut corect, va incepe sa rodeasca din al treilea an, avand o durata de viata estimata la 20 de ani.

Frunzele au o forma eliptica ori invers-ovalate, petiolate cu marginea dintata.

Ce Inseamna Aronia ?

Nativa din America de Nord, planta este cunoscuta in literatura straina si sub numele de “chokeberry”, in timp ce in Romania bunicii il cunosc drept scorus negru.

Este poreclit adesea “fructul cosmonautilor”. Astronautii rusi l-au adus in Europa in anii ‘50 fiind considerat un izvor de nutrienti si vitamine.

Aronia Proprietati Si Vitamine

Fructul contine de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele sau merisorul, avand cel mai ridicat nivel de proantocianine si antociani, in comparatie cu alte alimente binecunoscute .

De asemenea, contine numeroase vitamine si minerale esentiale pentru corpul uman, in concentratii mari, printre care:

  • vitamina C (35% din Doza Zilnica Recomandata),
  • vitamina E (8% din DZR),
  • vitamina K (17% din DZR),
  • vitamina A (7% din DZR),
  • magneziu (5% din DZR),
  • mangan (32% din DZR),
  • folati (6% din DZR),
  • potasiu (3% din DZR),
  • fier (8% din DZR),
  • calciu (5% din DZR),
  • zinc (5% din DZR).

De asemenea, contine si vitamina Q, una dintre cele mai rare vitamine, cu rol in preventia si tratarea unor boli grave, precum Parkinson, cancer si astm.

O alta vitamina rara este vitamina P, cu rol in fixarea vitaminei C in organism.

Pe langa toate aceste vitamine si minerale, fructele sunt bogate in fibre, 100 de grame avand 16.9 grame de fibre.